Hem » Välbefinnande-vägen till hud i balans
Hem » Välbefinnande-vägen till hud i balans

Välbefinnande-vägen till hud i balans

TA HAND OM BÅDE INSIDAN OCH UTSIDAN

Hur ska du gå tillväga för att ta hand om din hud på bästa sätt? Och hur vet du vad den behöver?

FRIA RADIKALER OCH ANTIOXIDANTER
Fria radikaler är samlingsnamnet på de skadliga molekyler som bildas i kroppen och gör att huden åldras och att vi kan drabbas av exempelvis cancer. De angriper helt enkelt cellerna. För att oskadliggöra och neutralisera de fria radikalerna behöver vi antioxidanter- de är nödvändiga för att hjälpa kroppen och huden att må bra. A- och E-vitaminer är effektiva antioxidanter och finns i bland annat nötter, bär och färgstarka grönsaker. Även frukt, frön, grönt te, och rött vin är goda antioxidanter. Njut av vin i lagom mängder och grönt te i stora mängder.

MAT OCH DRYCK
Återuppbyggnaden av nya celler styrs av din kost och därför har näringsämnen i maten också stor betydelse för din hud. Undvik skräpmat så mycket du kan – även om jag inte tror på att försaka allt som ger njutning och smakar gott för stunden, tvärtom. Att emellanåt unna sig det man är sugen på ger feel good. Ät sansat och bra de flesta dagarna i veckan och se till att ha rätt balans mellan näringsämnen och kalorier, så kan du ibland äta även sådant som är mindre nyttigt. Vätska är viktigt för att hela kroppen ska fungera optimalt och den allra bästa drycken är förstås vanligt vatten. Att dricka vatten är lika viktigt som att tillföra fukt utifrån i form av skönhetsprodukter. Drick däremot inte för mycket kaffe, alkohol och svart te och undvik tobak som alla kan störa kroppens upptag av vitaminer och mineraler. Hudcellerna behöver vätskan för att kunna hålla en normal fuktbalans och för att göra huden mjuk och smidig.
Huden består till 70 procent av vatten, som till en del avdunstar när du till exempel svettas. I en miljö med låg luftfuktighet i kombination med att man använder starka rengöringsprodukter kan överhuden (epidermis), som är vårt yttersta lager hud, skadas. Då minskar hudens förmåga att behålla fukten och huden blir stram och torr. Med hjälp av hudkrämer kan man utifrån lindra dessa symptom, men det bästa är att ha för vana att fylla på vätskenivån inifrån för att undvika obalans och onödiga problem.

ALKOHOL, RÖKNING, SOL OCH PARFYM
Att ett överdrivet intag av alkohol går hårt åt huden är välkänt, men den negativa effekten behöver inte enbart bero på alkoholen utan också på överkänslighet mot vissa ämnen, till exempel salicylater, som finns normalt i frukt och grönt och där- för kan finnas i vin och öl. Salicylater finns även i värktabletter så om du är känslig mot aspirin, magnecyl och andra liknande bör du tänka dig för extra noga innan du tar sådana eftersom reaktionerna ofta visar sig som utslag och eksem.
Vi vet alla att rökning är skoningslös mot huden, liksom solens strålar. Men även de skönhetsprodukter som vi varje dag utsätter oss för innehåller en lång rad tillsatser och kemikalier som kan vara skadliga (några exempel är mineraloljor, pa- rabener – konserveringsmedel – och syntetisk parfym som ofta orsakar reaktioner på huden). Även naturliga eteriska oljor kan vara allergiframkallande. Själv brukar jag leta efter produkter som inte har så många ingredienser, helst inte fler än tio, för att ha bättre koll på vad jag smörjer in mig med.

MOTION
Träning i alla former kickar igång blodcirkulationen och sänker nivån av stresshormoner i kroppen vilket främjar hudens välmående. Att få in 20–30 minuters träning om dagen stärker dessutom immunförsvaret. Eftersom ämnesomsättningen blir långsammare med åldern är det extra viktigt att tänka på vardagsmotionen. Att till exempel ta trappan i stället för hissen är ett utmärkt och enkelt sätt att kombinera motion och viktkontroll. Tänk på att all fysisk aktivitet är bättre än stillasittande!

STRESS
Att ha balans i livet är viktigt för både kroppen och den psykiska hälsan. Vi vet att stress påverkar oss negativt och att huden kan reagera med obalans. Som jag nämnde tidigare så kan stressen bryta ner cellerna och orsaka linjer, rynkor och minskad elasticitet i huden.

SÖMN
Under nattens vila återhämtar sig kroppen och celler repareras och nybildas.
Att försumma sömnen kan störa ämnesomsättningen och hormonnivåerna och därmed ha en negativ effekt på huden, som att åldrandet påskyndas. Försök att sova 6–8 timmar varje natt. Det är de antal timmar man rekommenderar för en vuxen, även om sömnbehovet naturligtvis är högst individuellt. Vissa klarar sig bra med mindre sömn, andra behöver lite mer.

Från min bok Make-Up (Bonnier Fakta)

Lämna ett svar

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00