Nio bra för att stressa ner

1. Andas
Stress orsakar ytlig andning som i sin tur ökar stressnivån i kroppen. Ta en stund för dig själv och fokusera på att andas långa, djupa andetag.

2. Skratta
Skratt har visat sig reducera stresshormonerna kortisol och adrenalin, samtidigt som det höjer glädjehormonet endorfin. Skratt tränar även diafragman och magmuskulaturen, vilket gör att musklerna känns mer avslappnade. Och de goda nyheterna – det fungerar även om du bluffar!

3. Drick te
Tedrickande ökar känslan av lugn och återhämtning. En undersökning på University College i London visade att de personer som drack svart te hade lägre nivåer av stresshormonet kortisol än de som drack en fruktdryck med tillsatt koffein.

4. Mys
En kram lugnar nervändarna i vår hud, vilket även det reducerar produktionen av kortisol.

5. Kontrollera din hållning
Sitt upp med rak rygg och lyft dina axlar uppåt, bakåt och nedåt. Detta kommer att hjälpa din andning. När vi är stressade blir våra muskler spända, och att stretcha dem kommer att lindra stresskänslorna. Att Yoga regelbundet reducerar stressens inverkan på din kropp!

6. Dofta
I århundraden har lavenderolja lugnat personer med nervositetsspänningar och sömnsvårigheter. Droppa lite lavenderolja på en näsduk, och låt doften sprida sig i rummet.

7. Promenera
En studie visar att universitetsstudenter som promenerar har lägre stressnivåer än människor som inte tränar alls eller tränar mycket hårt.
8. Planera in en belöning
När stressen slår till på jobbet, tappa inte fokus på resten av ditt liv. En stressig dag kan bli mer uthärdlig om du har någonting att se fram emot på kvällen. Det kan vara en film, en promenad eller en vällagad måltid.

9. Undvik alkohol
Alkohol är en av de vanligaste stresshöjarna. Vissa studier har visat att små mängder av alkohol kan lindra stress, medan andra visar alkohol orsakar utmattning. Detta kan till och med göra att dagen efter blir mer stressig än dagen innan.

Bild: INA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *