PMS förstör liv

De flesta kvinnor drabbas mer eller mindre av nedstämdhet, trötthet, irritation och svullnadskänsla mm veckan innan mens. Men en del av dem drabbas av det så starkt att deras vardag påverkas.

Hur många av oss mår dåligt, riktigt dåligt innan mens utan att egentligen förstå varför? Det finns kvinnor som inte förstår att det är PMS som är orsaken till deras perioder av nedstämdhet utan går omkring och tror att de titt som tätt drabbas av depressioner. Vissa forskare hävdar att det finns ett samband mellan PMS och depressioner och att kvinnor som har PMS lättare kan drabbas av det genom livet. Vad man kan se är att signalsubstansen serotonin är lägre innan mens vilket gör att det kan liknas vid en depression. Sen om det egentligen finns några direkta samband tvistas det lite om.

Kvinnor som får PMS har ofta en regelbunden menstruationscykel. Många av de kvinnor som drabbas hävdar att PMS:en blir värre efter man får barn. De fysiska och psykiska besvären kommer under bestämda tider av menscykel, oftast en vecka innan blödningen. Det lättar oftast när mensen kommer igång men kan även fortsätta ett par dagar in i mensen. Vissa kvinnor har även känningar under tiden för ägglossningen. Det finns fall där PMS-perioden sträcker sig från ägglossningen fram till mensblödningens start, med andra ord 2 veckor av 4. Man mår alltså dåligt halva ens fertila liv!

Om besvären är lindriga är motion bra för att förebygga PMS. En kvinna vittnar om hur hon joggat bort sin PMS – när hon började träna löpning på allvar fick hon helt plötsligt mens utan att ens ha tänkt på att hon hade haft PMS. Det är viktigt att ta hand om sig, att sova mycket och äta ordentligt under dessa perioder. Avslappningsövningar kan också lindra.

En del kvinnor drabbas så hårt av PMS att det drabbar deras vardag på ett allvarligt sätt. Då är det viktigt att man söker hjälp för hjälp finns att få. Diagnosen PMD – premenstruell dysfori är den hårda typen av PMS. Känner man av symptom på nedstämdhet, ångest, labilitet, irritabilitet, minskat intresse för vanliga aktiviteter mm och det går ut över det dagliga livet kan man diagnostiseras med PMD.

När det är så svårt att man tror att man har har PMD är det många gynekologer som rekommenderar SSRI-preparat och erfarenhet visar att man får god effekt även vid låg dos och även om man bara behandlar under de dagar besvären finns. Det är fortfarande inte officiellt godkänt av myndigheterna för behandling mot PMD men många gynekologer vittnar om dess goda effekt och låter sina patienter prova. Många blir förvånade av hur mycket bättre de mår även om ett par fortfarande är skeptiska mot antidepressiv behandling mot denna svårare form av PMS. Vissa forskare hävdar också att östrogen skulle vara ett bra komplement vid PMS om man börjar närma sig klimakteriet. Att PMS-besvären skulle kunna bero på en låg östrogenhalt. Detta är något som man inte har forskat speciellt mycket kring men det finns kvinnor som menar på att deras PMS har försvunnit när de tagit tillskott av östrogen. Naturligtvis finns det biverkningar för både antidepressiv medicin och östrogen men eftersom relativt låga doser hjälper till vid PMS/PMD så är biverkningarna oftast minimala. Det viktigaste vad gäller dessa ”kvinnosjukdomar” är att kvinnor som drabbats inser att det går att få hjälp. Det är inte rimligt att tro att man ska gå omkring och må dåligt i större delen av sitt liv utan att få hjälp.

Tycker du om att skriva? Är du sugen på att bli en del av GAZET redaktionen? Har du specialintresse och kunskap du vill dela med dig? Gazet innehåller ALLT som har med livet att göra och det är brett. Inredning, politik, hälsa, mode, trädgård, skönhet, djur, ekonomi….. Allt är intressant för oss. Skriv ett mail och berätta om dig och vad du vill och kan göra. redaktionen@gazet.se eller mia.hogfeldt@gazet.se. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *