Gammal make-up = BIG NONO


Så här får det inte se ut i din sminkväska! Gammalt och smutsigt. Smink har bäst före datum och även om det är tid kvar så byter jag gärna ut mascara innan bäst före dvs 6 månader efter du öppnade den. De flesta tänker inte på det. Men det är en bakteriehärd i neccessären. Är man känslig får man lätt infektioner och utslag av make-up. Ni ska heller inte låna ut era produkter till andra, som att låna ut sin tandborste tycker jag att det är. Jag har sett tjejer som har smink som ser ut som detta. Nu ska jag till denna min väninnas försvar säga att hon faktiskt inte brukar sminkar sig. Men hon har nog haft tanken vid de tillfällen hon faktiskt införskaffat denna kosmetika. Men hon tillägger om hon var bättre orienterad i make-upen härliga värld skulle hon börja för att hon vill. Jag vet inte… Hon behöver ju absolut inte hälften av allt detta. En bra bas som skyddar, Mascara, rouge och läppfuktare! Voila! Så hade hon haft vad hon behöver! Ni andra som konsumerar och förbrukar (det mesta smink verkar inte bli förbrukat) smink kan kasta ett öga nedan på en lista.

Rensa nu! Vårstäda! Ni behåller ju inte möglig mat i kylen?!?

Läppglans

Bäst före: 6–8 månader. Läppglans håller ofta kortare tid än läppstift på grund av sin komposition.
Ålderstecken: Sur lukt.
Tips: Tvätta händerna innan du lägger på glans. Tvätta borsten en gång i veckan. Använd inte på munsår.

Läppstift

Bäst före: 8–12 månader. Kan hålla ännu längre. Känn efter hur fräscht läppstiftet verkar.
Ålderstecken: Det smälter, blir svårt att applicera och luktar härsket.
Tips: Använd aldrig om du har munsår. Låna aldrig någon annans stift. Om du använder pensel, tvätta den en gång i veckan.

Kajalpenna och läppenna

Bäst före: Tills de tar slut! Pennorna håller länge eftersom du får fram en ny, fräsch udd när du vässar dem.
Ålderstecken: Torrhet, om mycket gammal.
Tips: Kasta kajalpennan om du haft en ögoninfektion. Använd inte läppenna om du har munsår. Låna inte ut dina pennor! Förvara dem svalt.

Mascara

Bäst före: Cirka 3–8 månader. Det är viktigt att byta ut mascaran i tid. Eftersom borsten används nära slemhinnor utsätts ögonen för bakterier.
Ålderstecken: Klumpar.
Tips: Håll dig till en mascara så att du förbrukar den i tid.
Låna aldrig mascara av kompisen, för att undvika bakterier. Om du haft en ögoninfektion, köp en ny mascara. Tvätta händerna innan du applicerar, för att hindra bakterierna från att hoppa över till borsten.

Concealer

Bäst före: 6-8 månader
Ålderstecken: Den blir torr. Är den vätskebaserad kan den börja klumpa eller dela sig.
Tips: Använd inte concealer direkt på en finne. Då hamnar bakterier på produkten. Ta lite på en bomullspinne och applicera i stället.

Ögonskugga

Bäst före: 12–18 månader. Ögonskugga i form av puder håller längre än krämskuggor.
Ålderstecken: Krämskuggor får en härsken lukt. Puderskuggor kan få en hård yta, som man dock kan skrapa bort.
Tips: Tvätta dina penslar en eller två gånger i veckan, beroende på hur mycket du använder dem. Tvätta händerna om du applicerar med fingrarna. Använd inte ögonskugga om du har en ögoninfektion. Du kan förvärra ditt besvär, samtidigt som det kommer in bakterier i produkten.

Fuktkräm

Bäst före: Cirka 12 månader. En hudkräm som innehåller fett kan härskna och det kan också bildas växt av bakterier i produkten.
Ålderstecken: Olja och vatten separerar sig. Färgerna bleknar, lukten förändras.
Tips: Släng krämen om du märker att fettet börjar dela sig. Håll den borta från värme och solljus. Försök att inte doppa fingrarna i burken. Använd hellre en svamp.

Parfym

Bäst före: 18–24 månader. Alkoholen i parfymen håller vätskan fräsch.
Ålderstecken: Ändrad färg och oangenäm lukt. Den ursprungliga doften försvinner.
Tips: Förläng livslängden genom att förvara i kylskåpet. Ha gärna flaskan kvar i förpackningen. Se upp för värme! Kasta om doften eller färgen förändras.

Rouge

Bäst före: 6–8 månader. En rouge kan användas längre, men fäster inte lika bra på huden då borsten för över fett från ansiktet in i dosan.
Ålderstecken: Ändrar färg, blir glansig och smulig.
Tips: Tvätta rougeborsten en gång i veckan eller när den börjar se smutsig ut. Använder du krämrouge, tvätta händerna innan.

Underlagskräm

Bäst före: Cirka 12 månader. Kan hålla längre om du är noga med hygienen, framför allt om den innehåller olja.
Ålderstecken: Krämen delar sig och luktar annorlunda.
Tips: Tvätta svampen minst en gång i veckan och låt den torka ordentligt innan du stoppar tillbaka den i dosan. Förvara krämen svalt. Försök att inte låta svampen komma i kontakt med infekterade hudpartier.

Puder

Bäst före: 6–18 månader. Puder torkar och blir inte lika lätt att använda efter lång tid. Löst puder håller längre, upp till tre år om du förvarar det med försiktighet.
Ålderstecken: Pudret blir glansigt och smular sig.
Tips: Tvätta svampen eller borsten minst en gång i veckan.

Källor: Face Stockholm, tidningarna Lifewise och iVillage; Hanna Blanksvärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *